Volgende projectfase voor Lefdal Mine Datacenter

Lefdal Mine Datacenter wordt schaalbaar en modulair datacenter met Rittal

De bouw van het Lefdal Mine Datacenter in een voormalige mijn aan de Noorse kust gaat snel vooruit. Het project werd live aan het publiek gedemonstreerd tijdens de voorbije CeBIT beurs. Met dit concept kunnen ondernemingen tot 40% besparen in vergelijking met de kost van een cloud computing datacenter in Duitsland.

In Noorwegen gaat het werk aan ’s werelds grootste datacenter verder. Lefdal Mine Datacenter (LMD) wordt gebouwd op een site van 120 000 m² in Måløy aan de Noorse westkust. In de eerste bouwfase worden momenteel vloeroppervlakken gecreëerd voor 300 containers met een maximum van 45 MW koelvermogen. Het modulaire totaalconcept beoogt de ontwikkeling van een capaciteit voor 1500 containers met een koelvermogen tot 200 MW.

Tastbaar concept
Op CeBIT 2016 demonstreerden projectpartners Rittal, IBM en Lefdal de volgende stap in de implementatie van dit gigantische project: een uitgebreide en begaanbare datacentercontainer (grootte 40 voet) zoals dit in het Lefdal project wordt ingezet. Op die manier kregen bezoekers een tastbaar beeld van de componenten geïnstalleerd in de container, zoals stroomtoevoer, technologie voor koeling, serverkasten, monitoring en brandbeveiliging.

De modules die worden gebruikt in het Lefdal project zijn gebaseerd op gestandaardiseerde ‘RiMatrix S’ datacentermodules van Rittal. Rittal ontwikkelde deze oplossing speciaal voor Lefdal om beter te kunnen beantwoorden aan de vereisten voor schaalbaarheid, standaardisering en modulair gebruik. Het systeem werd vervolgens ontwikkeld met IBM en Lefdal om maximale betrouwbaarheid, eenvoudige schaalbaarheid en een zo hoog mogelijke energie-efficiëntie te realiseren.

Kostenbesparing tot 40%
Het Lefdal Mine Datacenter is een volledig containergefundeerde constructie. Voor de werking ervan worden enkel hernieuwbare energiebronnen gebruikt en koeling gebeurt met water van de nabijgelegen fjord. De energiekosten zijn bijgevolg laag en het systeem haalt een PUE-waarde (Power Usage Effectiveness) lager dan 1.12. In combinatie met de locatievoordelen, kunnen kostenbesparingen tot 40% worden gerealiseerd in vergelijking met een cloud datacenter in Duitsland.

Verschillende vermogensklassen
Dankzij het modulaire design van de containers kan de klant de geschikte oplossing kiezen op basis van pre-gecertificeerde systeemcomponenten. Afhankelijk van de vereisten zijn servicepakketten tot 5 kW beschikbaar voor elk rack (in de toekomst tot 30 kW). Daarnaast worden verschillende redundantieniveaus aangeboden. Ander voordeel is het hoge niveau van schaalbaarheid door het gebruik van IT-containers, zodat de noodzakelijke IT-capaciteit flexibel aangepast kan worden aan de bedrijfsnoden van de klant.

“Met dit project tonen we hoe eenvoudig het voor ondernemingen vandaag kan zijn om snel een veilig, efficiënt en rendabel datacenter te bouwen. De hoge mate van standaardisatie van deze oplossing, gecombineerd met het locatievoordeel van de Noorse westkust, resulteert in een uitstekende TCO-analyse,” aldus Martin Kipping, Director International IT Projects bij Rittal. “De planning door de deelnemende projectpartners beoogt dat de eerste klanten hun IT-systemen in Lefdal Mine productief zullen kunnen gebruiken in het vierde kwartaal van 2016,” besluit Kipping.