Vision verhoogt nauwkeurigheid en kwaliteit lasnaden

Tijdens de TechniShow zal lasrobotintegrator Valk Welding de voordelen van toepassing van vison op gerobotiseerde lassystemen laten zien. Daarvoor demonstreert Valk Welding de mogelijkheden van lasnaadvolgen met haar eigen ontwikkelde Arc-Eye vison systeem op een lasrobotcel en een modulaire X-Y lasopstelling.

Arc-Eye is een lasnaadvolgsysteem dat gekoppeld is aan het offline programmeersysteem, de lasrobot exact langs de lasnaad stuurt. Uniek is dat de lasersensor niet wordt gehinderd door reflecties en daarmee perfect toepasbaar is voor reflecterende materiaalsoorten zoals Aluminium, Staal en geslepen Roestvaststaal.

Met de integratie van het Arc-Eye lasnaadvolgsysteem op een modulair X-Y lasopstellling

Toont Valk Welding een toepassing op onder meer rondlasautomaten, portaallassystemen en laskolommen. Het systeem dat ook als retrofit op een bestaand systeem kan worden geïntegreerd, is specifiek ontwikkeld voor het lassen van ronde producten, zoals industriële vloeistoftanks, containers, drukvaten, wandsegmenten voor tankwagens en gelijkvormige produkten en uiteraard ook voor langsnaden. Het systeem heeft onder meer een kantelbare lasersensor en uitgebreide software functionaliteiten.

Het Arc-Eye lasnaadvolgsysteem is ook een bepalend onderdeel op de gerobotiseerde lasproductiecel, die samen met automatische systemen voor toortswisseling en toortsreiniging op een E-frame zijn gemonteerd. Met deze functionaliteiten op de cel kan volautomatisch van MIG naar TIG lasproces worden omgeschakeld. Voor lastoepassingen waar de lasnaad met hoge nauwkeurigheid moet worden gevolgd, kan het Arc-Eye systeem volautomatisch worden aangekoppeld. Omdat zowel de lasrobot, als beide opspantafels op het E-vormige frame zijn gemonteerd, kan de cel, indien nodig, in zijn geheel worden verplaatst, zonder dat de lasrobot opnieuw hoeft te worden gekalibreerd.

Verder zal Valk Welding de mogelijkheid van off-site teaching met Virtual Reality technology demonstreren. Met inzet van VR technology, heeft Valk Welding een nieuwe manier ontwikkeld om lasrobots te programmeren zonder dat programmeerkennis vereist is. Met een VR bril verplaatst de robotprogrammeur zich in de wereld van offline programmeren. Op haar stand kunnen bezoekers live kennis maken met deze manier van offsite teaching

TechniShow 2018, hal 10, stand A.050