Synergie tussen pneumatische en elektrische componenten

Een uitgebreid en gediversifieerd gamma, dat voortdurend rekening houdt met recente trends en dat het resultaat is van een rijke ervaring. Daarmee slaagt DESTACO er al decennia in om een brede klantenportefeuille positief te verrassen. De onderneming bracht onlangs onder meer een nieuwe pneumatische spanner en een vernuftig conveyorsysteem op de markt.

DESTACO werd in 1915 onder de doopvont gehouden en is de afkorting van Detroit Stamping Company. Het bedrijf legde zich aanvankelijk vooral toe op ponswerk voor de toen in volle groei verkerende automobielmarkt, in de jaren nadat de eerste Ford Model T op de markt werd gebracht. 102 jaar later is DESTACO nog altijd een belangrijke speler, die de klemtoon blijft leggen op de automotive industrie, maar onder meer ook in de luchtvaart, de voedingssector en transport sterk vertegenwoordigd is.

Destaco Synergie 1

Aanbod
Het aanbod van DESTACO bestaat onder andere uit indexeertafels, endeffectoren, grijpers, telemanipulatoren, ‘power clamps’ en handspanners. “Naast ons standaardassortiment is er altijd de mogelijkheid om, in nauw overleg met de klant, oplossingen op maat te ontwerpen en te produceren”, stipt Fred Voogel, general manager van DESTACO Benelux (gevestigd in het Nederlandse Uithoorn) aan. Het bedrijf maakt er een erezaak van om snel te anticiperen op veranderende markttrends. Als antwoord op de stijgende behoefte naar elektrisch aangedreven componenten, beschikt de onderneming voor ieder pneumatisch aangedreven artikel over een elektrisch aangedreven versie. De modulaire uitvoering creëert daarbij handige mogelijkheden tot ombouw.

Pneumatische spanner
Met het model 82M-3E introduceerde de producent onlangs een nieuwe pneumatische spanner. “Waar het oude model de mogelijkheid bood om de openingshoek aan te passen in stappen van 15°, doe je dat bij de nieuwe versie met een inbusbout, die zich bevindt aan de achterkant van de spanner, zodat iedere gewenste openingshoek kan worden ingesteld”, legt Voogel uit. Daarnaast beschikt DESTACO nog over een innovatie. “Het IQue conveyorsysteem is een intelligente oplossing die zich kenmerkt door programmeerbare dragers met onafhankelijke sturing. Deze oplossing kan je bij zeer veel toepassingen inzetten. Dat is onder meer te danken aan de precisielink conveyor met een herhaalnauwkeurigheid van 0,1 mm.”

Destaco Synergie 3

Indexeertafels
De fabrikant met Amerikaanse oorsprong lanceerde in de Verenigde Staten ook een nieuwe reeks indexeertafels, die dit najaar in Europa worden verwacht. “Hierbij kan je via servo-aandrijvingen de draaihoek regelen. Het is dus niet langer nodig om een nieuwe draaihoek te voorzien door een aangepaste mechanische CAM. Door de lage bouwvorm laten de nieuwe indexeertafels zich makkelijk integreren in beperkte ruimtes.”

Virtuele aanpak
De toekomstgerichtheid van het bedrijf blijkt uit de manier waarop de constructie van endeffectoren gebeurt. Hiervoor maakt DESTACO gebruik van een ‘virtual reality’-bril en twee joysticks. “Op die manier kunnen we de vereiste stukken – zoals spanners, zuignappen en profielen – aanklikken uit een virtuele voorraadkast. Vervolgens geeft de printer ons een lijst met stukken die we nog nodig hebben voor de constructie van het product.”

Leveringen
Ook in België, Nederland en Luxemburg staat DESTACO dicht bij zijn klanten. De diverse productieplaatsen wereldwijd zijn online met elkaar verbonden. Zelfs wanneer een bepaalde referentie niet voorradig is, wordt dit op minder dan een dag aangeleverd vanuit het centrale Europese magazijn. “Zo slagen we erin om onze klanten altijd snel te helpen”, besluit Voogel.

Tekst Bart Vancauwenberghe  |  Beeld DESTACO