Sterke Europese merken voor complete lasoplossingen

Met de recente overname van Air Liquide Welding, versterkt Lincoln Electric zijn markt­positie op de Europese markt met de bekende merken SAF FRO, Oerlikon en Weldline, en kan hierdoor nog meer en betere oplossingen aan zijn klanten aanbieden.

Het Amerikaanse beurs genoteerde Lincoln Electric is een van de wereldmarktleiders in de las- en snijtechnologie. In Amerika zijn ze onbetwist marktleider op het gebied van lasapparatuur, lastoebehoren en toevoegmaterialen. In juli 2017 nam Lincoln Electric Europees branchegenoot Air Liquide Welding over. Hierdoor versterkt het zijn marktpositie op de Europese markt en breidt het zijn portfolio uit met sterke Europese merken zoals Oerlikon, SAF FRO en Weldline. Bovendien wordt het productenaanbod uitgebreid met complementaire producten zoals onder meer naadloos gevulde Fluxofil draden, een uitgebreid aanbod aan accessoires,  luchtbehandeling- en filterinstallaties en automatische las- en snijoplossingen.

Gebundelde expertise

De gebundelde expertise laat Lincoln, dat zich profileert als ‘solution provider’, toe zijn klanten nog meer, betere en completere oplossingen te bieden. Naast de regionale verkooporganisaties kent Lincoln een uitgebreide structuur van ervaren mensen, die bedrijven technische ondersteuning kunnen bieden. Het betreft product- en applicatiespecialisten die klanten helpen en adviseren bij het optimaliseren van productieprocessen en hen kunnen helpen bij nieuwe applicaties.  Het zeer complete pakket van producten wordt met kennis en ervaring gebundeld tot een totaaloplossing.

Een applicatie waar recent aan gewerkt werd is het automatisch lassen van hoog gelegeerde pijpen voor de chemische proces industrie.  Een combinatie van automatisering in de vorm van orbitaallasmachine, speciaal voor deze toepassing ontwikkelde toevoegmaterialen en geavanceerde MIG- en TIG-procesvarianten, leiden tot belangrijke productiviteitswinst.

Verbeteren werkomgeving

Een ander belangrijk speerpunt is het verbeteren van de werkomgeving van de lasser. Dat betekent in de eerste plaats dat de producten er toe bij moeten bijdragen dat er minder of minder schadelijke lasrook ontstaat.  Zo heeft Lincoln elektrodes en gevulde draden ontwikkeld voor het lassen van hooggeleerd staal, die een gevoelige verlaging geeft van de Cr VI-emissie. Een gelijkwaardige variant bestaat voor het lassen van normaal koolstofstaal. Gebruik van deze producten, kan gecombineerd worden met luchtbehandelingssystemen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Competent team vanuit Nijmegen

De regionale verkooporganisatie die de Noord Europese regio (waaronder Nederland en Vlaanderen) bedient is het in het Nederlandse Nijmegen gevestigde Lincoln Smitweld. Deze van origine Nederlandse producent van lastoevoegmaterialen, maakt sinds 1992 deel uit van Lincoln. Traditioneel produceerde Smitweld vooral courante toevoegmaterialen in grote volumes. Gaandeweg heeft Lincoln Smitweld zich gespecialiseerd in consumables voor hoge sterkte, lage temperatuur en corrosie toepassingen in de olie en gas offshore industrie, opslag en transport van LNG, oil en gas pipeline … Recent werd het productaanbod uitgebreid met draden en electroden van het merk Special Alloys (het voormalige Metrode) die eerder hun toepassing vinden in hoge temperatuur applicaties in de thermal power, chemische en petrochemische industrie. Naast een competent team van verkoop- en verkoopondersteunende specialisten, beschikt het over een zeer compleet uitgerust Weldtech center, waar demonstraties, feasibility tests en opleidingen voor de klanten georganiseerd kunnen worden   

Tekst: Lincoln Smitweld Beeld: Lincoln Smitweld, Pixabay.com