Rittal lanceert nieuwe IoT-interface voor klimatiseringsoplossingen

Industry 4.0 scenario’s zoals Predictive Maintenance zijn gebaseerd op maximale beschikbare data. Hiervoor zijn IoT-compatibele apparaten vereist, voorzien van de nodige communicatieopties. Met haar nieuwe IoT-interface legt Rittal nu de basis voor de optimale integratie van koelaggregaten en chillers in Industry 4.0 toepassingen. Hierdoor is continue communicatie mogelijk vanuit de sensor naar de cloud, net als de verbinding met bovenliggende monitoring- en energiebeheersystemen.

Moderne koeloplossingen in schakelkasten leveren heel wat informatie op. Waar men tot nu toe enkel de werkingstijd en de actuele temperatuur in de kast kon registreren, leveren de nieuwe koelaggregaten uit het Blue e+ gamma van Rittal een veelvoud aan meetwaarden en informatie. Daartoe behoren de temperaturen binnen en buiten de kast, de verdampings- en condensatietemperatuur en, waar nodig, de meetwaarden van de extra kastsensoren. In plaats van een eenvoudige werkurenteller worden de looptijden van compressor, binnen- en buitenventilator apart opgetekend. Daarbij komen ook nog systeemmeldingen, capaciteitsdata en de actuele parametrage.

Meerwaarde uit data
Om meerwaarde te creëren uit de grote hoeveelheid data, moet de informatie ter beschikking gesteld worden van bovenliggende systemen. Voor een naadloze datacommunicatie is er nu de nieuwe IoT-interface van Rittal, die van Blue e+ koelaggregaten en chillers IoT-compatibele apparaten maakt. De IoT-interface kan ofwel op een rail bovenaan of rechtstreeks op de ventilatie-unit of koeler geplaatst worden, en is compatibel met de protocollen OPC-UA, Profinet, SNMP, Modbus en CANopen. Hierdoor is de connectie met bovenliggende monitoring- en energiebeheersystemen in bijna alle gevallen mogelijk. De data van de koelaggregaten en chillers zijn hier continu beschikbaar. Via de IoT-interface kunnen ook parameters en instellingen worden geconfigureerd.

Cloud connectiviteit
De informatie uit de apparaten kan ook worden gebruikt in functie van heel wat analyses. De communicatieopties die dankzij de nieuwe IoT-interfaces beschikbaar zijn, maken het mogelijk klimatiseringsoplossingen te integreren in IoT-applicaties, wat de weg vrij maakt voor nieuwe toepassingen en smart service oplossingen. Zo bijvoorbeeld kan het onderhoud worden geoptimaliseerd, met verlaagde werkingskosten tot resultaat. Energiedatabeheer is nog zo’n belangrijke toepassing. Met alle data, die altijd beschikbaar zijn, stijgt de energie-efficiëntie en worden kosten eens te meer gereduceerd.