Nieuwe zaagmachines brengen precisie en gemoedsrust

Wist u dat België internationaal aan de top staat in nieuwe ontwikkelingen voor volautomatische vulmachines voor de verfindustrie? Die positie heeft men te danken aan De Vree uit Merksem. Om dat blijvend waar te maken investeerde het bedrijf onlangs in een modernisering van zijn zagerij, de cruciale eerste stap in het productieproces. Promatt en Behringer gaven De Vree de nauwkeurigheid die het bedrijf zocht.

Promatt en Behringer gaven De Vree de nauwkeurigheid die het zocht.

Het verhaal van De Vree komt pas echt op gang na de Tweede Wereldoorlog. De expertise van Jos De Vree in vulmachines krijgt ruchtbaarheid en de bestellingen volgen elkaar op. Die specialiteit is de rode draad die door de geschiedenis van het bedrijf loopt. Vandaag levert het Antwerpse bedrijf gemiddeld een dertigtal volautomatische vulmachines per jaar af voor de verfindustrie en een zeventigtal semiautomatische. Zaakvoerder Erik Stuer: “De klant 100% tevredenheid bieden, dat is onze ambitie met elke machine en onze sleutel tot succes. Service wordt met andere woorden hoog in het vaandel gedragen. We werken weliswaar met standaardcomponenten, maar iedere bestelling is in feite maatwerk en wordt volgens de wensen van de klant afgewerkt. Daarom gebeurt de volledige ontwikkeling (constructie, elektronica, pneumatica, software et cetera) nog steeds zoveel mogelijk in eigen huis.”

Kwaliteit boven alles

De Vree uit Merksem is absolute wereldtop in vulmachines voor de verfindustrie.

Het machinepark bij De Vree hoeft dus geen grote reeksen te verwerken. Dat betekent dat niet snelheid maar kwaliteit de boventoon voert. Een van de belangrijkste zones op de werkvloer is de zaagafdeling. Mechanisch ingenieur Johan Van Hove: “We zagen alle materialen op maat, zelfs voor stukken die we in toelevering laten maken. Onze zaagafdeling is daardoor permanent belast en vormt eigenlijk de best mogelijke graadmeter voor ons bedrijf.” Al vanaf de jaren ‘80 kiest De Vree voor Behringer, om zeker te zijn van de kwaliteit en de betrouwbaarheid. Dat de eerste machine uit 1985 anno 2018 nog steeds meedraait is voor De Vree het beste bewijs. “Toch was het tijd om te gaan investeren en moderniseren”, geeft Stuer aan. “De twee lintzagen in de productie moesten constant aan de bak. Uitval konden we ons niet permitteren. Daarom kwam er een nieuwe Behringer bij, die eigenlijk de capaciteit van beide aankan. De machine draait stukken sneller en onze operatoren werken er liever mee.”

Veel vertrouwen

Eric Stuer: “Kiezen voor maar één leverancier in de zaagafdeling biedt voordelen qua efficiëntie en kosten voor onderhoud.”

Ook Van Hove is onder de indruk, onder meer door de nieuwe mogelijkheden die erbij kwamen. “We kunnen nu zagen tot 320 mm, waar we vroeger beperkt bleven tot 250 mm. Bovendien weet de machine zelf perfect wat ze moet doen. De operatoren hoeven eigenlijk alleen nog de juiste parameters in te geven en ze gaat snel en nauwkeurig aan het werk. We kunnen ze met het volste vertrouwen ’s nachts alleen laten draaien.” Er volgde ook een tweede bestelling bij Promatt. De cirkelzaag die er al sinds ’89 stond was aan vervanging toe. Van Hove: “Er was sprake van slijtage, wat kwaliteitsproblemen met zich meebracht bij het in verstek zagen van frames. Dat gebeurde niet nauwkeurig genoeg meer, wat voor problemen zorgde verderop in onze productieketen.” Dat het weer Behringer werd had er ook mee te maken dat De Vree graag bij één firma bleef voor de zagerij. “Dat biedt voordelen qua efficiëntie en kosten voor het onderhoud. Maar bovenal weet je wat je aan elkaar hebt. Promatt mag ook prat gaan op zijn service. Zo zijn er een aantal kleine technische problemen geweest, maar die zijn meteen professioneel aangepakt en opgelost. Dat geeft veel vertrouwen en dat maakt ons tot echte partners”, besluit Stuer.  

De zaagafdeling is een van de belangrijkste zones op de werkvloer. Kwaliteit is hier van primordiaal belang.

Tekst en beeld: Valérie Couplez
Uitgelichte afbeelding: 
Al vanaf de jaren 80 kiest De Vree voor Behringer, om zeker te zijn van de kwaliteit en de betrouwbaarheid.