Korund wordt schaarser. Daarom een nieuwe oplossing.

Omdat korund, een mineraal straalmedium, steeds schaarser wordt, is Magistor op zoek gegaan naar een andere oplossing. En die is gevonden. “We verwachten daarom dat de markt zal overstappen naar RVS”, zegt Wim Oonk, Productmanager Straaltechniek bij de leverancier van kwalitatief hoogwaardige straalmiddelen. “De goede basis voor het productieproces wordt Grittal. Ik bespreek graag de vijf belangrijkste redenen om over te stappen.”

1. “Zo is Grittal goedkoper per vierkante meter gestraald oppervlak. Dat vereist wel een rekensommetje want bij de aanschaf is Grittal gemiddeld genomen zes keer duurder, maar het gaat 20 keer langer mee. Daarmee is de rekensom makkelijk gemaakt. En, dus de overstap ook.”

2. “Grittal heeft lagere onderhoudskosten omdat het stofvrij is. Dat betekent dat straalpijpen en straalslangen veel minder slijten. Verder zorgt het voor een kostenbesparing op filters en voor een lagere afzuigcapaciteit.”

3. “Het voordeel van Grittal is dat het langer zijn korrelgrootte vasthoudt. Dat leidt tot constante ruw- en reinheidswaardes. Daarnaast kan de straler zelf veel beter zien wat hij doet: door RVS werkt hij in een stofvrije cabine, met goed zicht op het werk dat hij levert. De straaltijden worden structureel korter en… niet onbelangrijk: het nastralen wordt beperkt.”

4. “Als men Grittal als straalmiddel inzet, dan is er meteen sprake van minder milieubelasting. Niet onbelangrijk in tijden van duurzaamheidsdiscussies en groene ambities voor de toekomst. Er zijn lagere stortkosten. En…. het is beter voor de mens: de werkomstandigheden gaan er danig op vooruit omdat je in een stofvrije ruimte je werk kunt doen. Dat is prettiger en gezonder. Een werknemer kan betere kwaliteit leveren. Bovendien zou zomaar het ziekteverzuim omlaag kunnen gaan.”

5.“Op de wereldmarkt is de vraag naar korund in China zeer toegenomen. Het aanbod is echter niet meegegaan in deze stijging van de vraag waardoor er schaarste is ontstaan alsook een veel hogere prijs.”

Het spreekt voor zich dat Magistor de klanten begeleidt en ondersteunt bij deze overstap. “Zo maken we een berekening van de mogelijke voordelen door het gaan stralen met Grittal”, vertelt Wim. “Het overzicht van de kostenbesparing wordt helder. Tevens verzorgen we een demonstratie. Hierbij worden zowel de stofvrije cabine als de constante ruw- en reinheid duidelijk aangetoond.” Wim benadrukt dat deze demonstratie ook ter plekke – in het bedrijf, bij de klant op bezoek – kan worden verzorgd.

“Het juist instellen van de installaties is ook zo’n aspect in het hele proces dat aandacht verdient. Door het uitvoeren van zeefanalyses, ruw- en reinheidsmetingen, kunnen wij uiteindelijk de ultieme bedrijfsmix samenstellen. Het einddoel? Een optimaal, schoon en renderend productieproces.”

Over Magistor
Magistor levert een compleet programma kwalitatief hoogwaardige meermalige straalmiddelen, het straalmiddelreinigingsproduct Pantatec Ultimate en de magnetische vloerreiniger MTS-3000 in Nederland en België. Ook adviseert men samen met de leveranciers, over het meest geschikte straalmiddel voor een optimaal eindresultaat. Verder analyseert Magistor de bedrijfsmix regelmatig zodat de samenstelling constant voldoet aan de wensen en verwachtingen van de klant. Vulkan Chronital RVS steelshot en Grittal RVS steelgrit, Ferrosad low carbon steelshot, Krampe Harex geknipt draad, Swarco glasparels, Magibrasive en Magistraal Korund Supreme behoren tot de merken/producten in ons assortiment.


Van 13 tot en met 15 november 2018 wordt in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch de Surface Campus georganiseerd, hét inspirerende vakevent voor oppervlaktetechnologie. Het in Rijssen gevestigde Magistor is vanzelfsprekend ook van de partij.

Wim Oonk, Productmanager Straaltechniek bij Magistor vertelt: “Op de Surface staan we met ons aanbod aan straaltechniek, waarbij we aandacht vragen voor ons assortiment straalmiddelen en aanverwante producten zoals de straalmiddelreiniging en de magnetische vloerreiniger. Uiteraard laten we op de Surface Campus zien hoe alles functioneert. Onze medewerkers demonstreren de producten graag. Bezoekers zullen daarbij beslist ervaren dat we een passie hebben voor verspanen en stralen. Wij zijn er om kennis te delen simpelweg om ervoor te zorgen dat onze klanten hun productieprocessen steeds maar weer kunnen optimaliseren. Zo simpel is het eigenlijk.”

Tekst en beeld: Magistor BV