Investeren in de toekomst

Om een van de toonaangevende bedrijven voor Factory Automation te zijn moet je over indrukwekkende cijfers beschikken. Dat is het minste wat je kan zeggen van de meer dan 550.000 robots, 4 miljoen CNC-controllers en 19 miljoen servomotoren die FANUC over de hele wereld heeft geïnstalleerd. Het bedrijf heeft 263 locaties in 108 landen en biedt werk aan meer dan 7.000 mensen. In Europa heeft FANUC 22 entiteiten met ongeveer 1.400 werknemers. Het FANUC Benelux kantoor gevestigd te Mechelen is uw lokale aanspreekpunt voor Factory Automation.

Fanux BeneluxEveneens werd er veel aandacht besteed aan ‘ease of use’ door de introductie van de nieuwe gebruikersinterface iHMI over de volledige productportfolio.

Om te blijven innoveren investeerde FANUC in 2018 sterk in zijn eigen productie. FANUC is er zelf trots op dat het een van de meest geautomatiseerde productiesites ter wereld heeft. Het bedrijf gebruikt robots voor verschillende toepassingen op het hoofdkantoor in Japan. Dit, in combinatie met een volledig nieuw R&D centrum, zorgt ervoor dat FANUC de robot-, cnc-, laser- en machinefabrikant klaar is voor de toekomst. Paul Ribus, managing director FANUC Benelux: “Momenteel beschikken we over een maandelijkse productiecapaciteit van 7.000 robots, 35.000 CNC-Controls, 190.000 servomotoren en 3.500 machines (ROBODRILL, ROBOCUT en ROBOSHOT) maar FANUC zal blijven investeren en innoveren in zijn eigen productie om op de vraag van de markt een antwoord te kunnen bieden. Ook zullen we in de toekomst blijven investeren in nieuwe FANUC vestigingen en de reeds lokale kantoren, ook in Mechelen. Het is enkel door dicht bij de klant te staan, dat je weet wat hij nodig heeft om in de toekomst nog sneller, rendabeler en beter te kunnen produceren.”

Nieuwe producten, accessoires en extra features deden deuren opengaan

Fanux BeneluxEr kwamen in 2018 weliswaar heel wat nieuwe robots bij, maar de grootste innovaties schuilden in het toevoegen van extra accessoires en features.

FANUC beschikte reeds over de breedste product range aan industriële robots, CNC-Controls en machines. Er kwamen in 2018 weliswaar heel wat nieuwe robots bij, maar de grootste innovaties schuilden in het toevoegen van extra accessoires en features. Ribus: “Door deze ‘customisation’ kunnen onze producten nu ook gebruikt worden in specifieke toepassingen en/of omgevingen. Deze aanpak opende deuren naar domeinen waar voorheen nog geen sprake was van automatisering. Daarnaast kan er door deze accessoires en features ook een hogere productie performance gerealiseerd worden. Eveneens werd er veel aandacht besteed aan ‘ease of use’ door de introductie van de nieuwe gebruikersinterface iHMI over de volledige productportfolio”.

SCARA-robots deden hun intrede

De opvallendste nieuwkomer binnen het FANUC robotgamma in 2018 waren ongetwijfeld de SCARA-robots. “Deze technologie ontbrak nog in het portfolio en kwam er op vraag van klanten. Nu is de cirkel rond en kunnen ze voor elke robotoplossing bij ons aankloppen”, zegt Ribus. Ook op vlak van cobottechnologie zat FANUC niet stil. De Japanse fabrikant is vastberaden om ook hier zijn klanten de breedste range te kunnen aanbieden. In 2018 betekende dat de toevoeging van twee cobotmodellen met een respectieve payload van 14 en 15 kg.

Laserpakket maakt FANUC uniek in de markt.

Fanux BeneluxHet is enkel door dicht bij de klant te staan, dat je weet wat hij nodig heeft om in de toekomst nog sneller, rendabeler en beter te kunnen produceren.

“Dat de laser in opmars is hoeft geen nader betoog. Lasersnijden, -lassen en additive manufacturing hebben zijn aanwezigheid in metaalbedrijven nog meer versterkt. FANUC beschikt over zowel een CO2– als een fiberlaserbron. Dat maakt ons uniek in de markt want we zijn de enige fabrikant die zowel de sturing, als de laserbron en de scanner als een package kunnen aanbieden. Dat maakt dat elke schakel in de ketting perfect in de volgende past voor een optimale en performante productie”, aldus Ribus.

Nabewerken tot op nanoniveau

De Roboshot, Robodrill en Robocut kregen er grote broertjes bij. Compacte krachtpatsers. “Bedrijven willen producten van meer omvang kunnen verwerken. Dan is het aan ons om daar een oplossing voor te voorzien en dat hebben we gedaan in 2018.” Daarnaast heeft FANUC in 2018 de ROBONANO machine geïntroduceerd waardoor het nog maar eens toont dat FANUC de pionier is in de markt wanneer het gaat over ultra-high precision verspanen.

Digitalisering is niet meer weg te denken

FANUC heeft in 2018 ook sterk ingezet op een verdere digitalisering – een onmisbare schakel in de evolutie naar Industrie 4.0 en het Internet of Things (IoT). “De klant kan bij ons terecht voor alles wat nodig is voor de realtime monitoring van iedere productiemachine. Met trends, dashboards en door analyse van deze statistische data wordt de productiviteit geoptimaliseerd. Door de introductie van iZDT (Zero Down Time) kunnen de onderhoudskosten worden verlaagd en resulteert dit in een optimalisatie van het onderhoudspersoneel door onderhoud statussen van productiemachines centraal te beheren. Nieuwe producten, ease of use, customisation, performance en digitalisering, dat is sowieso de richting waarin we verder willen gaan. Het zijn de bouwstenen om tot een productieve en efficiënte productie te komen”, besluit Ribus.    

Tekst: Valérie Couplez  Beeld: FANUC
Uitgelichte afbeelding: 
De opvallendste nieuwkomer binnen het FANUC robotgamma in 2018 waren ongetwijfeld de SCARA-robots.