Genomineerden TechniShow Innovation Awards bekend

De jury van de TechniShow Innovation Awards heeft uit 34 inzendingen afkomstig van 31 bedrijven in totaal vijftien nominaties gekozen in de drie categorieën: ‘Nieuw op de Benelux markt’, ‘Commerciële innovatie’ en ‘Made in de Benelux’. De inzendingen representeren de Smart Industry trends die de laatste jaren hun intrede hebben gedaan in de maakindustrie: digitalisering, robotisering, 3D-printen, automatisering en oplossingen om efficiënter en meer maatwerk te produceren.

Tom Bouws, werkzaam bij de Kamer van Koophandel (KvK), is actief in het Programmabureau Smart Industry en juryvoorzitter. Hij ziet een duidelijke stap vooruit ten opzichte van de vorige award. “We zien al een geruime tijd dat de maakindustrie ‘slimmer’ en efficiënter wordt. Dat is nu ook in de inzendingen te zien. Op dit moment zie je dat er echt praktische oplossingen op de markt komen, die bedrijven kunnen toepassen om hun productie slimmer in te richten. Dat zijn naast software- en automatiseringsoplossingen ook innovaties op mechanisch gebied. Daarnaast kunnen we ook stellen dat 3D-printen zich steeds verder ontwikkelt en productierijp is geworden. Meer lasers in een bouwkamer, hogere opbouwvolumes, serieproductie en zelfs automatisering zijn voorbeelden die economisch verantwoord industrieel printen mogelijk maken.”

Hoog niveau
Bouws is blij verrast over het niveau van de inzendingen dit jaar. “De inzendingen zijn goed beoordeeld en qua puntentelling zaten alle producten behoorlijk dicht bij elkaar. Aan de inzending is duidelijk te zien dat software de industrie inloopt en dat zullen we straks ook zien op de TechniShow. De traditionele bewerkingstechnieken worden aangevuld met digitaliseringsoplossingen zoals besturingssoftware, programmering, slimme randapparatuur en managementinformatie. De meeste inzendingen ondersteunen productiever en/of meer maatwerk produceren. Op het gebied van nieuwe verdienmodellen, zoals dienstinnovaties, is er nog een onontgonnen gebied.”

Unaniem
De jury heeft de 34 inzendingen beoordeeld op de aspecten slimmer en sneller ondernemen (Smart Industry), economische impact, commerciële toegevoegde waarde, maatschappelijke impact en de mate waarin de innovatie echt nieuw, uniek en onderscheidend is. “Als jury zaten we qua beoordeling behoorlijk op een lijn”, zegt Bouws. De vijftien genomineerden waren dan ook door alle juryleden hoog beoordeeld. Voor de categorie ‘Nieuw op de Benelux markt’ zijn acht inzendingen genomineerd. Deze inzendingen zijn in 2017 op de Nederlandse markt gekomen of moeten nog op de markt komen. Verder is de innovatie nog niet eerder op TechniShow gepresenteerd en is de innovatie tevens niet eerder dan 2016 in het buitenland gepresenteerd. De acht inzendingen die zijn genomineerd voor deze Award zijn in willekeurige volgorde hier te lezen.