Eigen producten beste remedie voor snelle wissels in productie

Een reputatie als technologisch pionier, eerst in klemmen en daarna ook in grijpen, bouw je niet zomaar op. Het is het resultaat van telkens aanvoelen waar klanten behoefte aan hebben. Dat is hoe SCHUNK elk jaar weer de grenzen verlegt. Het geheim achter dit succes schuilt in het eigen productieproces. Daar moeten de SCHUNK producten bewijzen dat ze van toegevoegde waarde zijn om kleine series zo rendabel mogelijk te produceren.

“Door onze eigen producten in te zetten weten we perfect hoe ze van toegevoegde waarde kunnen zijn en waar nog mogelijke verbeteringen voor de toekomst liggen.”

Een oude draaibank vormt het beginpunt in de geschiedenis van SCHUNK. In 1945 richtte Friedrich Schunk in zijn garage in Lauffen am Neckar een mechanische werkplaats op om onderdelen en reparaties uit te voeren voor lokale landbouwers. Hij verwierf zich al snel een reputatie als intelligente vakman en kreeg het vertrouwen voor de productie van remtrommels en vliegwielen voor de NSU Prince 4 en precisieonderdelen voor de Porsche 256. Deze eerste order loopt voor een periode van vier jaar. Voor zoon Heinz-Dieter SCHUNK, die intussen in de zaak van zijn vader aan de slag is, geeft het de tijd om op een nieuw product te broeden: spanklauwen voor klauwplaten.

De rode draad door de rest van de geschiedenis van SCHUNK heen blijft die drang naar innovatie, ook bij Hendrik A. en Kristina I. Schunk die het roer intussen overnamen van hun vader. (Beeld: Sven Cichowicz)

Het motto van vader en zoon luidt immers dat alleen innovatie een bedrijf vooruit kan helpen. Dit is het begin van een nieuw tijdperk dat in 2018 leidt tot een catalogus van wel 300 pagina’s met oplossingen in klemmen. In 1982 voegt het de tweede tak van sport aan zijn portfolio toe: grijptechnologie. De industrie kan vanaf dan een beroep doen op een extra paar handen met veel finesse. De rode draad door de rest van de geschiedenis van SCHUNK heen blijft die drang naar innovatie, ook bij Hendrik A. en Kristina I. Schunk die het roer intussen overnamen van hun vader. Het heeft het bedrijf gestuwd naar de plaats van wereldleider in klem- en grijptechnologie met meer dan 3.500 werknemers en een omzet van 415 miljoen euro. De producten van SCHUNK zijn vandaag de dag aanwezig in alle delen van de machine.

Evoluties bij klanten zelf ook meemaken

Automatisering bepaalt de toon in de productiehallen van SCHUNK.

Het hoofdkwartier bevindt zich nog steeds in Lauffen am Neckar. De productiesite die erbij hoort geeft de oorspronkelijke specialisatie van het bedrijf, de klemtechnologie, al sinds 1966 vorm. Eerst met klauwen, drie jaar later volgden ook al de eerste gereedschapshouders. Net als zijn klanten in de metaalindustrie heeft SCHUNK te maken met een high mix, low volume productie. Het reduceren van stilstand- en set-uptijden, het maximaliseren van de flexibiliteit, het verhogen van het gebruiksgemak voor de operatoren et cetera zijn doelstellingen die elke metaalbewerker even vertrouwd in de oren klinken. Om er in de productiehal in Lauffen am Neckar een antwoord op te geven, rekent SCHUNK in de eerste plaats op zijn eigen producten om snel te kunnen wisselen. Denis Lebeau, zaakvoerder van SCHUNK Intec België: “SCHUNK is nog altijd een metaalbewerker in hart en nieren. De evoluties waar onze klanten aan blootgesteld worden, maken we zelf ook mee. Kleine batches en veel wissels tussen producten en series zijn hier dagelijkse kost. Niet alleen door het brede standaardgamma waar klanten uit kiezen. We doen daarnaast ook specials, helemaal volgens hun wensen. Enkelstuks dus. Door onze eigen producten in te zetten weten we perfect hoe ze van toegevoegde waarde kunnen zijn en waar nog mogelijke verbeteringen voor de toekomst liggen naar performantie, standtijd, snelheid et cetera.” Met dank aan de slimme wisselsystemen die SCHUNK onder meer ontwikkelt, kunnen klauwen vandaag in seconden gewisseld worden.  

SCHUNK mag zich wereldleider noemen in klem- en grijptechnologie met meer dan 3.500 werknemers en een omzet van 415 miljoen euro.

Digitalisering van productie

Ook aan andere trends, zoals de stijgende kwaliteitseisen, geeft SCHUNK gehoor. “Elke gereedschapshouder die hier geproduceerd wordt, wordt individueel gebalanceerd en gecontroleerd. Met een precisie van minder dan 3 µm staan we wereldwijd aan de top. Daarnaast krijgt hij een polijstbehandeling voor een superieure look en bescherming tegen corrosie”, vertelt Lebeau trots. Om die kwaliteit te garanderen en op te drijven zet SCHUNK volop in op de digitalisering van zijn productie. In de productie passeer je geregeld langs grote schermen die de prestaties van meerdere machines bundelen en visualiseren. Dit proces is nog niet ten einde. Machine per machine wordt het uitgebreid om de output te kunnen verwerken in het ERP-pakket en terug te koppelen naar de werkvloer voor een perfect geharmoniseerde productie. Op termijn is het de bedoeling dat het CNC-programma automatisch gegenereerd kan worden en geselecteerd wanneer het stuk aan de beurt is. Door het oproepen van het productieorder weten de operatoren en machines genoeg om aan de slag te gaan, zonder dat er nog papier bij komt kijken. “Dit doen we niet zomaar. De bedoeling van digitalisering is om betere producten voor onze klanten te maken die voor hen geld kunnen opbrengen en kosten kunnen reduceren”, geeft Lebeau nog mee.

Ingebouwde procesbewaking aan de bron

Dankzij de eigen producten kan SCHUNK in zijn productie snel wisselen tussen producten en series.

Maar ook met zijn eigen producten is SCHUNK de weg naar digitalisering ingeslagen. Het mooiste voorbeeld daarvan is de iTendo. Lebeau: “Dit is de eerste intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder ter wereld die het bewerkingsproces rechtstreeks op gereedschapsniveau bewaakt en het beheer van de snijparameters in real-time kan controleren. We maken maximaal gebruik van alle mogelijkheden van ingebouwde procesbewaking en wel direct op de plaats waar de spaan ontstaat. Door informatie te verzamelen is het op termijn mogelijk om een proces autonoom en zelflerend te maken.” Tijdens de bewerking analyseert de intelligente gereedschapshouder permanent het bewerkingsproces. Als het proces onstabiel raakt, kan het ofwel in real-time worden stilgezet zonder tussenkomst van de operator, ofwel worden teruggebracht naar eerder gedefinieerde basisparameters, ofwel worden bijgesteld totdat de snijbewerking terugkeert binnen een stabiel bereik. SCHUNK rust dus allerminst op zijn lauweren en blijft de grenzen verleggen. Momenteel wordt er ook druk bijgebouwd om de capaciteit nog verder op te drijven. Dat belooft niks dan goeds voor de toekomst.    

Tekst: Valérie Couplez  Beeld: SCHUNK
Uitgelichte afbeelding: 
Dit is de eerste intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder ter wereld die het bewerkingsproces rechtstreeks op gereedschapsniveau bewaakt en het beheer van de snijparameters in real-time kan controleren.