Chantal Baas | Directeur Federatie Productietechnologie FPT-VIMAG

Ach, die productietechnologie. Leuk, dat een paar techneuten leuke dingen in elkaar frutselen. Mensen buiten ‘ons’ vak hebben wellicht niet helemaal door wat de plek van de productietechnologie is. Even de harde cijfers er bij halen. Uit het rapport ‘Nederland Maakt!’: 34% van het inkomen dat verdiend wordt door de marktsector is gerelateerd aan de industrie. Dat is bijna een kwart van het totale bbp. Ongeveer 20% van de totale werkgelegenheid is gerelateerd aan de industrie. In totaal zijn bijna 2 miljoen mensen werkzaam in en om de industrie. 

Bijna de helft (45%) van de toegevoegde waarde in de export is gerelateerd aan de industrie. De industrie doet meer dan 60% van de R&D-investeringen in Nederland. Voor de topsectoren – die breder zijn gedefinieerd dan de klassieke industrie – ligt dit zelfs op 88%. Tot slot: 70% van de productiviteitsgroei wordt verklaard door technologische vernieuwing in de industrie. Ja, de techniek is een prachtig vak. En er zijn techneuten die leuke dingen in elkaar frutselen. Maar uiteindelijk is de productietechnologie gewoon één van de belangrijkste pilaren van de Nederlandse economie!

Wat vooral naar voren komt, is dat de productietechnologie modern en high tech is. Er zijn geen branches te vinden die meer innovatieve oplossingen hebben gevonden. De robotisering waarover iedereen het nu heeft in het kader van Industrie 4.0 is allang gemeengoed. 3D-printing is voor de sector een logisch vervolg. Het is een nieuwe technologie en geen bedreiging voor de klassieke verspaning. We werken in een sector met mensen die alle kennis in huis hebben (en in hun hoofd). Dat geldt voor de hele branche: verspaners, plaatwerkers, productieautomatiseerders, verbindingstechneuten en noem maar op. De gemeenschappelijke deler van deze mensen is dat ze onderdeel zijn van een grote keten, het fundament van de maakindustrie. Alles komt samen op de TechniShow. Als eigenaar van de grootste technologiebeurs van de Benelux is de Federatie Productie Technologie FPT-VIMAG natuurlijk trots op het instituut TechniShow. Voor nu en in de toekomst blijft een middel als TechniShow belangrijk. Het is hét platform van de productietechnologie.

Ik mag een verbindende rol spelen binnen onze branche. Ik zie dat alle disciplines in de productietechnologie met hun kennis voor hun klanten de productieprocessen optimaliseren. Veel van de klanten denken nog in producten, terwijl het allang gaat om de processen, waarbij de keten zorgt voor optimalisatie. Daarin hebben de leden van FPT-VIMAG en de exposanten op TechniShow iets te bieden, in alle disciplines. De TechniShow brengt u verder, in maart 2016 in  de Jaarbeurs in Utrecht. En daar ben ik maar wat trots op. Wij maken het met ons allen mogelijk.

Chantal Baas