Boren en (nafrezen) in de kleine ruimte met één gereedschap

Met 15 jaar expertise op de teller weet Magistor in Rijssen als geen ander hoe belangrijk kwaliteit en innovatie zijn in de wereld van verspanen en stralen. De passie waarmee men werkt komt voort uit de liefde voor het vak; liefde die men deelt met de klant. Deze weet zich verzekerd van het juiste advies en gereedschappen die perfect afgestemd zijn op het werk en langer meegaan. Magistor hecht naast het leveren van de beste oplossingen in de hoogste kwaliteit veel waarde aan communicatie: korte lijnen, persoonlijke aandacht.

We spreken met Roel Dikken, marketing en communicatiemanager bij Magistor, over de laatste toevoeging aan het productengamma: de duikfrees van Mikron Tool. Dikken: “Deze nieuwe frees draagt de naam CrazyMill Cool P&S. Met deze frees heeft de Zwitserse producent Mikron Tool één gereedschap gecreëerd, waarmee geboord en (na)gefreesd kan worden in de kleine ruimte. Ideaal voor het frezen van sleuven of uitsparingen.”

MagistorSpeciale spaan- en vrijloophoeken en stabiele snijhoeken voorkomen het inhaken aan de zijkant en daarmee het uitbreken van de snijtand door trillingen.

Loodrecht boren, een volledige sleuf frezen en meteen nafrezen
Het kan allemaal met de CrazyMill Cool P&S. Dikken schetst de toepassingen: “Een specifieke toepassing is het frezen van spiegleuven, voor bijvoorbeeld aandrijfassen van motoren. De onderscheidende karaktereigenschappen van boren en frezen zijn samengebracht in één gereedschap, goed voor het efficiënt, betrouwbaar en nauwkeurig bewerken in kleine diameters.”

De unieke drietandige volhardmetalen duikfrees combineert meerdere eigenschappen. “Een speciale snijgeometrie maakt het mogelijk om betrouwbaar en trillingvrij het materiaal borend in te duiken. De middelste snijtand wordt gestabiliseerd door een aanpassing in het centrum, waardoor de indringende kracht verminderd wordt. De spanen die ontstaan tijdens de boorbewerking, worden opgenomen en afgevoerd door de vergrote spaanruimte in de kop, naar de eveneens vergrote spaangleuven in de zijkant. Daar vindt de verdere verwerking plaats. Inhaken aan de zijkanten wordt voorkomen door de speciale spaan- en vrijloophoeken en stabiele snijhoeken. Dat voorkomt het uitbreken van de snijtand door trillingen; een bekend probleem bij het boren met een frees”, aldus Dikken.

MagistorMet de nieuwe duikfrees kan de spiegleuf van een aandrijfas van A tot Z worden gefreesd.

Geïntegreerde koeling voorkomt over-verhitting en uitbreken van de snijkanten
De CrazyMill Cool P&S dankt zijn naam mede aan de in de schacht geïntegreerde koelkanalen. Deze vervoeren de koelvloeistof direct naar de zijkanten en zorgen ervoor dat in elke positie een constante en gerichte koeling bewerkstelligd wordt. Dikken licht toe: “Deze geïntegreerde koeling voorkomt het oververhitten en uitbreken van de snijkanten, ook bij hoge snelheden en voedingen. Een ander voordeel is dat de spanen continu uit de freeszone gespoeld worden, iets wat normaliter bij uitwendige koelmiddeltoevoer vooral bij nauwe of gehoekte ruimtes voor problemen zorgt.”

Indrukwekkende spaanvolumesen standtijden
Dankzij de geometrie en de geïntegreerde koeling, aangevuld met een warmtebestendige en slijtvaste coating en de toepassing van hardmetaal (carbide) met ultrafijne korrel, kan dit nieuwe gereedschap buitengewone prestaties leveren. “Mikron Tool benadrukt het indrukwekkende spaanvolume dat mede dankzij de hoge snijsnelheden en voedingen mogelijk is. Daar komt bij dat de standtijden beduidend langer zijn, over het algemeen twee keer langer dan bij soortgelijke gereedschappen. Dit zien we vooral bij de kleine diameters, bij rvs en titanium”, vervolgt Dikken zijn verhaal.

Perfecte oppervlaktekwaliteit dankzij het wegspoelen van spanen
De geïntegreerde koeling die de spanen voortdurend uit de freeszone spoelt, zorgt voor een perfecte oppervlaktekwaliteit. Dikken: “Doordat de spanen niet verbrijzeld worden, kunnen ze ook de oppervlakte van het werkstuk niet beschadigen. Om tot het beste resultaat te komen, adviseert Mikron om de aanbevolen snijgegevens in relatie tot de boor- of freesbewerking in acht te nemen. Bij de keuze van de juiste frees zijn dus enkele criteria in ogenschouw te nemen. Bij het vervaardigen van een spiegleuf bijvoorbeeld is afsluitend een zijdelingse freesbewerking noodzakelijk (finiseren). De juiste diameter van de duikfrees is dan van belang.”

De CrazyMill Cool P&S is verkrijgbaar bij Magistor en leverbaar in diameters van 1 tot 6 mm en voor freesdieptes tot 2.5 x d. “Alle frezen zijn voorzien van een hoogwaardige coating en beschikken over 3 tot 5 in de schacht geïntegreerde koelkanalen”, zegt Dikken tot besluit. 

Tekst: Jan Mol  Beeld: Magistor
Uitgelichte afbeelding: 
De geïntegreerde koeling voorkomt het oververhitten en uitbreken van de snijkanten. De spanen worden continu uit de freeszone gespoeld.