5-assige turnkey automatisering voor een produktie met een hoge mix en laag aantal verhouding

De Yamazaki Mazak VARIAXIS i-300 AWC (Auto Work Changer) is een compact simultaan 5-assige bewerkingscentrum dat speciaal ontwikkeld is voor de hoge mix/laag volume productie-eisen van marktsectoren zoals de medische en luchtvaart.

Het compacte en toch zeer functionele automatiseringssysteem bouwt voort op de productie-expertise die Mazak in de loop der jaren heeft ontwikkeld in het kader van zijn FMS (Flexible Manufacturing System) en Palletech-aanbiedingen.

De machine heeft een zeer nauwkeurige portaalstructuur met een geïntegreerd automatiseringssysteem en is uitgerust met een volledig ondersteunde schommel die een zeer stabiele HSK-100-werkstukklemming bevat – ideaal voor toepassingen met 5 assen tot Ø350 mm x 315 mm

De i-300 AWC heeft standaard een hoofdspil van 12.000 tpm, met drie optionele spindels van maximaal 30.000 tpm om te voldoen aan de productievereisten van een grote verscheidenheid aan werkstukmaterialen.

Cruciaal is dat de machine is uitgerust met een meerlagig Auto Work Changer-automatiseringssysteem. Hiermee kunnen fabrikanten onbemand produceren met een capaciteit van 32 palletten (met een maximale gewicht van 65 kg, inclusief het gewicht van de pallet) als standaard, hoewel een optionele 40 pallet variant ook beschikbaar is. De machine is bovendien uitgerust met een uitbreidbaar gereedschapsmagazijn dat plaats biedt aan maximaal 505 gereedschappen.

De aandacht voor ergonomie is zorgvuldig doordacht met een ontwerp voor het laden aan de zijkant, zodat er onbelemmerd toegang is aan de voorkant van de machine voor de operator. Deze machine heeft een van de kleinste voetprints in zijn klasse.Dit kan een oplossing zijn voor fabrikanten die 5-assige geautomatiseerde bewerkingen van kleine maar complexe werkstukken in hun produltie willen integreren zonder al te veel ruimte te moeten inleveren.

Om de stilstand van de machine te verminderen, kan de AWC-softwareapplicatie – die naadloos is geïntegreerd in het SmoothX CNC-paneel – zorgen voor planning en controle van tooling en programma’s. Dit zorgt ervoor dat de operator één punt hebben om zowel de machine als de automatisering te besturen.Deze software kan bovendien geintegreerd in een ERP-systeem. Op zijn beurt vergemakkelijkt de SMOOTH CNC het supersnel delen van gegevens tussen de werkvloer en kantoor, dit om gebruikers te ondersteunen bij de overstap van geautomatiseerde celproductie naar een Digitale Industry 4.0-fabriek.

Ga voor meer informatie over de VARIAXIS i-300 AWC en het bredere automatiseringsaanbod van Mazak naar: www.mazakeu.be.

Uitgelichte afbeelding: De VARIAXIS i-300 AWC (Auto Work Changer) is een compact, simultaan 5-assige bewerkingscentrum dat speciaal is ontwikkeld voor de hoge mix/laag volume productie-eisen.